M25 actie Dag van de Aarde

Gepost op April 27, 2018

In het kader van de Internationale Dag van de Aarde (ofwel Earth Day) op 22 april hebben we via M25 een actie gedaan wat te maken heeft met de 'zorg voor de schepping'.
Paus Franciscus heeft naar aanleiding van de rondzendbrief 'Laudato Si' een "achtste werk van barmhartigheid" genoemd: "Laat ons barmhartig zijn voor ons gemeenschappelijk huis".
Aangezien we via M25 de werken van barmhartigheid in de praktijk brengen, leek het ons dan ook mooi om ook met dit werk van barmhartigheid aan de slag te gaan.
 
Er worden op de Dag van de Aarde verschillende activiteiten georganiseerd in de hele wereld, ook in Den Haag. Vanuit de 'Earth Day Association' (zie: www.earthday.org) worden deze events internationaal gecoördineerd. Het thema van de dag was dit keer: een einde maken aan plastic vervuiling.
 
Wij zijn met M25 op deze dag concreet aan de slag gegaan met dit thema door een stuk van het strand van Scheveningen op te ruimen. We hebben speciale ‘juttassen’ opgehaald bij verschillende strandtentjes. Tijdens onze wandeling over het strand hebben we al het plastic afval dat we tegenkwamen in de tassen gedaan, die we vervolgens konden inleveren voor een lekker ijsje of een lekker koud glas drinken als waardering voor onze inzet. Via de organisatie Grondstofjutters (www.grondstofjutters.nl) wordt al het afval dat we hebben ingezameld gebruikt om nieuwe producten van te maken.

Het was prachtig weer en we hebben veel spullen kunnen inzamelen. Het meeste plastic dat we tegenkwamen waren rietjes. Het meest aparte wat we hebben opgeruimd waren vieze luiers. Ja meervoud, we hebben welgeteld 5 luiers verspreid over het strand gevonden. Uiteindelijk hebben we een hele container vol kunnen vullen met spullen uit onze tassen. Een geslaagde middag met een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het bizar dat er zoveel troep wordt achtergelaten op het strand, aan de andere kant waren we wel blij dat we heel veel hebben kunnen opruimen.